Cosinus Phi, wat kan ik ermee?

22 January 2016

Wat is Cosinus Phi verbetering?

Cosinus phi geeft de verhouding aan tussen nuttig vermogen en blindstroom. Hoe hoger de Cosinus phi van een product is (0,9 is bijvoorbeeld beter dan 0,6), hoe efficiënter het product is in haar stroomverbruik. Het verhogen van de Cosinus phi heet 'Cosinus Phi verbetering'. Cosinus phi verbetering wordt soms ook 'blindwattcompensatie' genoemd.

Kost een lage Cosinus phi geld?

Ja. Een lage Cosinus phi geeft namelijk aan dat een apparaat veel blindstroom afneemt. Blindstroom levert geen nuttig vermogen, maar belast wél het netwerk en de trafo's. Een energiebedrijf moet blindvermogen uiteraard opwekken met haar centrales en dus doorberekenen in haar kostprijs voor stroom. Het energiebedrijf moet de extra stroom bovendien transporteren en brengt daarvoor kosten in rekening. Een lage Cosinus phi/ Blindstroom verhoogt dus uw energienota.

Cosinus Phi, wat kan ik ermee?

Waarom zou ik tijd steken in het verbeteren van de Cosinus phi?

Ten eerste gaat u minder betalen aan energiebedrijf. Een ander voordeel is dat de belasting daalt waardoor er extra machines of apparatuur kunnen worden aangesloten.

Hoe kan ik de Cosinus Phi verbeteren?

Er zijn diverse producten op de markt, zoals condensatorbatterijen, die de cosinus phi van een apparaat kunnen verbeteren. Alvorens dergelijke trukendozen aan te schaffen, kunt u zich wellicht eerst beter laten adviseren door een expert op het gebied van Cosinus Phi verbetering
Nog meer informatie over de ENERGIEMARKT in Nederland   Vragen of suggesties