Blog

Overzicht

Dec 14
/ / / /

Energiebelasting 2017 berekenen

Nu de nieuwe energiebelasting 2017 tarieven bekend zijn kan men ook doorrekenen wat de gevolgen zijn voor de persoonlijke situatie.

Hiervoor heeft EnergieMarktInformatie.nl een handig rekentool gemaakt, zodat u gemakkelijk het verschil in energiebelasting tussen de leveringsjaren kan zien.

Aug 01
/ / / /

Invloed politiek op de energiemarkt

De politiek heeft meer invloed op de energiemarkt dan je wellicht in eerste instantie zou denken.

Omgekeerd is de overheid ook in belangrijke mate afhankelijk van energiemarkt.

Denk daarbij aan de discussies rond milieu aspecten of de gaswinning in Groningen, maar ook als inkomstenbron voor de staat (EB, ODE en BTW).

Jul 01
/

Invloed van het weer op de energieprijzen

Ook het weer beïnvloedt in sterke mate vraag én aanbod.

Bij een koude winter stijgt de vraag naar energie. Er wordt meer energie verbruikt omdat de thermostaat een paar graden hoger wordt gezet. Hierdoor stijgt vooral de gasprijs. Milde winters hebben juist een voordelig effect op de energieprijs, omdat er minder energie wordt verbruikt dan verwacht. Een warme zomer zorgt ervoor dat het energieverbruik toeneemt doordat mensen een airco of een tweede koelkast gaan gebruiken. De vraag naar energie stijgt waardoor de prijs toeneemt. Bij harde wind of veel zon kan daarentegen de prijs dalen, omdat er meer aanbod van elektriciteit is.

Nog meer informatie over de ENERGIEMARKT in Nederland   Vragen of suggesties