Grootverbruik aansluiting

De energieleverancier maakt een verschil tussen particulier en zakelijk. Het onderscheid tussen klein- en grootverbruik wordt gemaakt door de netbeheerder en het verschil wordt bepaald door de capaciteit van je elektriciteits- of gasaansluiting.

U bent dus een grootverbruiker voor de Elektriciteitswet als u een aansluiting heeft met een grootte van meer dan 3x80 Ampère. U bent een grootverbruiker voor de Gaswet als u minimaal een G40 gasmeter heeft die dus meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaat.

Wat de grootte van uw aansluiting is, kunt u terugvinden in de meterkast of op uw energierekening. U kunt ook bij uw netbeheerder(s) navragen wat de grootte van uw elektriciteit- en/of gasmeter.

Qua doorlaatwaarde en qua verbruik hoeft er geen verschil te zijn tussen een consumenten- en kleinzakelijke aansluiting. Het verschil zit hem in de bestemming van het pand: wanneer dit een zakelijke functie heeft, is de aansluiting een zakelijke aansluiting. In de praktijk zul je dus zelden een particuliere grootverbruikaansluiting tegenkomen.

Waar je nog op moet letten;

  •   Je dient uiteraard over een KvK inschrijving te beschikken en zakelijke tarieven worden exclusief btw weergegeven.
  •   Grootverbruikers mogen zelfs energie afnemen bij energieleveranciers die geen leveringsvergunning hebben.
  •   Een grootverbruiker ontvangt periodiek drie facturen: één van de leverancier, één van de netbeheerder en één van het meetbedrijf.
  •   De maandelijks verbruikte energie zal elke maand precies afgerekend worden.
  •   De periodieke kosten van een grootverbruik aansluiting worden rechtstreeks gefactureerd door de netbeheerder.
  •   Grootverbruikers mogen zelf bepalen welk meetbedrijf namens hen meet en moeten conform de meetcode een Meetbedrijf aanwijzen.
  •   Als grootverbruiker geniet u nauwelijks wettelijke bescherming. Voor een eventuele opzegvergoeding moet je dan ook de voorwaarden van de energieleverancier raadplegen.
Nog meer informatie over de ENERGIEMARKT in Nederland   Vragen of suggesties