Kleinverbruik aansluiting

De energieleverancier maakt een verschil tussen particulier en zakelijk. Het onderscheid tussen klein- en grootverbruik wordt gemaakt door de netbeheerder en het verschil wordt bepaald door de capaciteit van je elektriciteits- of gasaansluiting.

U bent dus een kleinverbruiker voor de Elektriciteitswet als u een aansluiting heeft met een grootte van maximaal 3x80 Ampère. U bent een kleinverbruiker voor de Gaswet als u maximaal een G25 gasmeter hebt die niet meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaat.

Wat de grootte van uw aansluiting is, kunt u terugvinden in de meterkast of op uw energierekening. U kunt ook bij uw netbeheerder(s) navragen wat de grootte van uw elektriciteit- en/of gasmeter.

Qua doorlaatwaarde en qua verbruik hoeft er geen verschil te zijn tussen een consumenten- en kleinzakelijke aansluiting. Het verschil zit hem in de bestemming van het pand: wanneer dit een zakelijke functie heeft, is de aansluiting een zakelijke aansluiting.

Waar je nog op moet letten;

 •   Je dient uiteraard over een KvK inschrijving te beschikken en zakelijke tarieven worden exclusief btw weergegeven.
 •   Doorgaans zijn de ‘acties’ voor consumenten interessanter dan voor zakelijke klanten, maar wel vaak gelimiteerd (qua aantal kWh en m³ per jaar). Bij een groter verbruik kan een zakelijk contract wel voordeliger zijn.
 •   Om energiekosten zakelijk te kunnen opgeven (boeken) heb je niet per se een zakelijk contract nodig.
 •   Officieel vallen kleinzakelijke aansluitingen niet meer onder de wet consumentenbescherming, dus ook geen 14 dagen bedenktijd na aanmelding.
  De opzegvergoeding kan op 3 manieren berekend worden, maar welke word toegepast staat in het energiecontract of in de algemene voorwaarden van uw energieleverancier;
  •   De opzegvergoeding is maximaal 15% van wat u verbruikt zou hebben als u klant was gebleven.
  •   De opzegvergoeding is het verschil tussen: de marktprijs van het contract toen u overstapte en de verwachte opbrengst van het contract als u klant was gebleven. Plus een vergoeding van administratiekosten van maximaal 50 euro.
  •   De opzegvergoeding is maximaal 100 euro voor elk jaar dat u eerder opzegt.
Nog meer informatie over de ENERGIEMARKT in Nederland   Vragen of suggesties